Det är ett känt faktum att vistelse i naturen har en lugnande och avstressande inverkan på människan. Detta tillsammans med den spänning jakten ger är säkert orsaken till att så många väljer att bli jägare.
HEM OM OSS JÄGAREXAMEN UTBILDNING MATLAGNING PO TYCKER TILL VAPEN & TILLBEHÖR


PO tycker till
På denna sida kommer jag att framföra mina åsikter och idéer rörande saker om jakt och skytte, det kan vara allt från myndigheters ageranden i licensfrågor samt jägareförbundens toppstyrning och monopol, till vapen, ballistik, precision samt skytteteknik.

Skjuta eller träna skytte, det är frågan.
Efter att ha arbetat heltid som skytte instruktör under så många år och utbildat så många elever, samt att ha uppnått en minst sagt mogen ålder, så har jag kunnat ta mig friheten att vara lite rakt på sak. Jag kan till och med uppfattas som lite hård, men jag står för vad jag säger.

Jag arbetar på det viset att jag för fram ett budskap och låter sedan eleverna skälva utifrån vad som sagts, och utifrån sitt eget sunda förnuft, fatta sitt eget beslut. Här kommer ett sådant budskap.
Någon kommer till mig och säger följande. På lördag PO skall jag åka till skjutbanan och träna och skjuta lerduvor. Jag svarar, nej det tror jag inte att du skall göra, med påföljd att personen i fråga nästan tokförklarar mig och än en gång hävdar att han skall visst träna och skjuta lerduvor på lördag. Jag vidhåller med bestämdhet att han inte kommer att träna och skjuta lerduvor på lördag, men lägger till följande. Jag tror säkert att du kommer att åka till skjutbanan på lördag och skjuta lerduvor, men jag tror inte för en sekund att du kommer att träna på att skjuta lerduvor. Tränar man så är det vissa viktiga moment som föregår skälva
skottet, som måste analyseras och tränas, och då är antalet träffar helt ointressant. Tänkte på när jag under en period tränade en mycket framstående skeetskytt, vi kan kalla honom Johan, och den stora skillnaden på hans syn på träning, i förhållande till den mindre kunnige tävlingsskytten. Om jag frågade Johan hur det gick på träningen senast när jag inte var med, så kunde svaret låta så här. Jag tycker inte att jag får någon rytmik i vändningen på dubblén på 2 an, jag tror att jag går in och hämtar upp utgående för långt så att jag skjuter den för tidigt och därför kommer för nära inkommande i vändningen.

Om samma fråga ställs, hur gick det på träningen, till den lite mindre kunniga tävlingsskytten så får jag svaret nästan per omgående, den första 25 skotts serien träffade jag 21 sedan blev det 18 och sedan 19 och så vidare. Jag fick bara resultatet delgivit mig. Hade jag frågat Johan hur hans resultat blev hade han tok förklarat mig, och sedan talat om för mig att han tränade och inte tävlings sköt. Men hade jag tvingat fram ett resultat av honom så hade det säkert blivit, jag sköt 25-24-25-25 = 99 träff av hundra, det var inget ovanligt resultat för honom. Jag kan bara hoppas att alla kan förstå varför man blir så mycket duktigare när man inte bara skjuter, utan verkligen tränar på de viktiga kuggar som föregår skottet. Då som först kommer resultaten, säkerheten och jämnheten. Man får kontroll över hela händelsen från det att ögat får se målet, till dess att eftersvingen är avklarad. Det är defakto endast 6 ”futtiga” kuggar som man skall lära in och få att fungera, svårare än så är det inte.

Lycka till med TRÄNINGEN

PO Östergren
Vidderna Jakt & Utbildning AB
po.jakt@telia.com


Arkiv
2014 - 4 | 3 | 2 | 1
2009 - 31 mars 2009 | 12 januari 2009
2007 - 25 oktober 2007 | 19 januari 2007
2005 - 19 december 2005 | 14 mars 2005


VIDVINKEL webb & teknik AB